Wat is een copywriter?

Een copywriter is iemand die commerciële teksten schrijft en reclameconcepten verzint. En dat is nog helemaal zo eenvoudig niet.

De reden daarvoor is heel simpel: niemand, maar dan ook niemand, zit te wachten op commerciële teksten of reclameconcepten. Heb je ooit iemand de vraag ‘wat ga je deze vakantie doen’ horen beantwoorden met: ‘Nou, ik heb een hele stapel wervende teksten van bedrijven, organisaties en dienstverleners in m’n koffer gepropt’?

Of heb je ooit iemand horen zeggen: ‘Vanavond ga ik lekker tv-reclames bingen’? Nee. Er is een reden dat je een stapel boeken meeneemt op vakantie en geen commerciële teksten. Dat je wacht tot de reclamebreak voordat je naar de wc gaat. Dat je die ongevraagde pop-upbanner geërgerd wegklikt. Of dat je denkt ‘laat maar’ zodra je merkt dat je geen artikel maar een advertorial leest.

Wat doet een copywriter?

Mensen zijn blind en doof voor alles wat ze niet interesseert. En daar zijn ze onverbiddelijk in. Alsof je tegen een muur praat. Het is de taak van de copywriter om die muur af te breken. Of beter: om een geheim deurtje in die muur te vinden. Een copywriter vertaalt dingen die jij oninteressant vindt, maar die bedrijven en organisaties jou wel graag willen vertellen, naar iets dat jij wel interessant vindt. Dat is het geheime deurtje. Een copywriter bedenkt deurtjes door jouw muur van desinteresse.

Hoe doet een copywriter dat?

Voor een copywriter gaat het er niet om of het een mooi deurtje is, maar of het effect heeft. Alles wat een copywriter schrijft of bedenkt dient een doel. Jij, de consument, moet het deurtje opmerken. Dat is doel één. Doel twee is dat het deurtje je aandacht vasthoudt. Want alleen als jij je aandacht erbij houdt, is er een kans dat de boodschap bij je aankomt. Doel drie is dan ook dat het deurtje een boodschap overbrengt.

Doel vier is dat het deurtje je overtuigt. Want als de boodschap jou niet overtuigt, haal je je schouders op en verder niks. Doel vijf is dat je het deurtje onthoudt, zodat je later de boodschap nog weet en van wie die afkomstig was. En doel zes is ten slotte dat het deurtje je op enig moment aanzet tot een bepaalde handeling, bijvoorbeeld een aankoop.

In een lijstje:

  1. Aandacht trekken
  2. Aandacht vasthouden
  3. Boodschap overbrengen
  4. Overtuigen
  5. Onthouden
  6. Activeren

Ja, maar hoe dan?

Hoe je 1 t/m 6 bewerkstelligt? Daar zijn verschillende manieren voor. Maar die ga ik hier natuurlijk niet verklappen.* Wat ik wel wil doen, is ze voor jou toepassen. Ik ben namelijk een copywriter. Mail me: Remy@Sobriquet.nl

 

* Vooruit: nieuwsgierig maken is een manier om de aandacht vast te houden.